BİYOGRAFİ

Selva Erdener

Ankara’da doğan Selva Erdener, müzik çalışmalarına ilk ve orta öğrenimi sırasında Müzeyyen Demirci ve İnci Dinçer’in teşvikleriyle başladı. Gazi Üniversitesi Müzik Eğitim Fakültesi’nde önlisansını tamamlayan sanatçı daha sonra Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’na girdi. Nurdan Özar ile şan, Müfide Özgüç ile lied-oratoryo yorumu çalışarak bu okuldan başarı ile mezun oldu., Orfeo ed Euridice, Cosi Fan Tutte, Don Giovanni, Don Pasquale, Sihirli Flüt “Die Zauberflöte”, Zaide, Faust, La Boheme, I Pagliacci, Şen Dul “Die Lustige Witve”, Kerem, İstanbulname, Alibaba ve Kırk Haramiler ve Czardas Fürstin opera ve operetlerindeki başrolleri başarı ile yorumladı. Ayrıca “Mavi gözlü dev” balesinde soprano olarak yer aldı. Bu süre zarfında, şan pedagogları Roman Verlinsky ve Lidya Pronina ile de şan çalışmalarını sürdüren sanatçı, Moskova Radyo Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa ve Çukurova Devlet Senfoni Orkestraları, DESO, H.Ü. Senfoni Orkestrası, Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası, Samsun ve Mersin Opera orkestraları, CRR, Eskişehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, Maltepe Belediyesi Senfoni Orkestrası ve Orkestra@modern ile solist olarak konserler verdi. İstanbul Müzik Festivali ve Ankara Müzik Festivalinde de solist olarak yer aldı.,

2001 yılında, Turgay Erdener’in eserleri ve halk türkülerinden oluşan “Sen Sen Sen” adlı ilk albümü, dinleyicilerin beğenisine sunulan Selva Erdener aynı yıl Turgay Erdener’in “Afife” bale süitinin CD kaydını Moskova Çaykovski Radyo Senfoni Orkestrası ile gerçekleştirdi.

2005 yılında İstanbul müzik festivali kapsamında, Kamran İnce’nin “Requiem Without Words” adlı eserinin dünyada ilk seslendirilişinde solist olarak yer aldı. 2006 yılında bu eserin CD kaydını Bilkent Senfoni Orkestrası ile gerçekleştirdi. Bu eserin CD kayıdı, NAXOS etiketi ile 2011 yılında piyasaya çıkmıştır.

Can Dündar’ın çektiği “Mustafa” filminin Goran Bregovic imzalı özgün film müziğinde Soprano olarak yer aldı, aynı eserin sound-track CD’si de 2009 yılında piyasaya çıkmıştır., Tiyatro oyunevi ile F.G. Lorca’nın “Beş yıl geçince” adlı eseriyle, İstanbul Tiyatro olimpiyatlarına katıldı. Ayrıca Tiyatro Oyunevi ile “Beklerken/waiting’s” ve “East soul” projelerinde yer aldı.

2008 yılında Théatre du Centaur ile birlikte “Flux” filminde rol aldı. Türkiye’nin yanı sıra ABD, İtalya, Danimarka, Macaristan, Bulgaristan, Kırgızistan Makedonya, Estonya, Suriye, Tacikistan, Belçika, Hollanda ve KTTC’de konserler verdi.

2011 yılında, ikinci albümünü de dinleciyle buluşturan Selva Erdener, “Düşlerimin Toprağı”adını taşıyan bu albümünde, Çağdaş Türk bestecilerinden; Turgay Erdener, Yalçın Tura, İbrahim Yazıcı, Cem İdiz, Gökhan Somel, Babür Tongur, Muammer Sun, Hasan Uçarsu ve Selman Ada’ nın eserlerine yer vermiştir.,

2011 yılı İlkbaharında, Muziektheater Transparant, VeenFabrik ve Hermesensemble katılımı ile Belçikalı besteci Wim Henderickx’ in “Medea” isimli eserinde, Paul Koek’un rejisiyle Medea rolünde sahne aldı. Eserin dünya prömiyeri Antwerpen’de yapıldı, 2011 Sonbaharında ise eserin konser versiyonunu Hermesensemble ile birlikte Venedik’te, Venedik Bienal’i etkinlikleri içerisinde ‘55th International Festival of Contemporary Music’ çerçevesinde yapılan konserde seslendirdi.

2011 Rotterdam ‘Yeni Opera Günleri’nde sergilediği Medea performansı ile cok iyi eleştiriler alan Selva Erdener, 2013 yılı içerisinde, Gent, Utrecht ve Rotterdam şehirlerinde gerçekleşen konserlerle, Medea turnesine devam etti., Selva Erdener’in 2005 yılından bu yana birlikte çok sayıda konserler verdiği Turkuvaz Beşlisi ile birlikte hazırladığı “Nereye Aşkım” adlı albümü, 2013 Mayıs ayında dinleyici ile buluşmuştur. Piyasaya çıkan albümün tamamı Turgay Erdener’ in, en yeni eserleri ile türkü uyarlamalarından oluşmaktadır.,

Fazıl Say’ın, 2013 Kasım ayında Ada Müzik etiketiyle  piyasaya çıkan “İlk Şarkılar” albümünde solist olarak yer almıştır., 2015 yılında, Avusturyalı sanatçı Josef Tratner’in ‘’Divan Türkische Sofafahrten’’ projesinde yer alan Selva Erdener, aynı yıl, Mehmet Şafak Türkel’ in Burdur gölünü kurtarmak ve gölün kurumasını önlemek amacı ile verdiği mücadeleyi konu eden ‘’ Göle Yas’’ belgeselinde rol almış ve aynı zamanda şarkılarıyla eşlik edip, projeye destek vermiştir., 2016 yılında Üzeyir Hacıbeyli’nin 1908 yılında ilk kez sahnelenmiş Leyla ile Mecnun mugam operasının Türkiye’de ilk kez sahnelenişinde Leyla rolüyle sahneye çıkmıştır.,

2017-2018 sezonunda Şirin Aktemur’un yazdığı Can Kırıkları adlı oyunda oynamıştır. 2018 yılında ise müzikleri M. Theodorakis’e ait olan Zorba balesinde solist şarkıcı olarak yer almıştır. 2017-2018 sezonunda kayıtları yapılmış “Biliyor musun?” adlı CD çalışması Ada Müzik tarafından yayınlanmıştır.