BİYOGRAFİ

Pervin Chakar

Soprano Pervin Chakar Mardin’in Derik ilcesinde doğdu. 2003'te Ankara Gazi Üniversitesi Müzik Eğitim Bölümü Şan Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldu. Oylun Erdayı’dan özel şan dersleri aldı. İtalya’da Accademia D'arte lirica'da daha sonra Perugia Accademia Musicale Umbria'da William Matteuzzi, Carmen Gonzalez, Sergio Bertocchi ile Şan çalıştı. 2007 yılında Perugia F.Morlacchi Konservatuarı'ndan “pekiyi” derece ile diploma aldı ve aynı konservatuvarda Master’ını en yüksek derece ile bitirdi. Luciana Serra, Montserrat Caballé, Mietta Sighele, Veriano Lucchetti, Tiziana Fabbricini, Salvatore Fisichella ve Lella Cuberli’nin masterclass çalışmalarına katıldı.


Sahneye ilk kez Eskişehir Uluslararası Müzik Festivali'nde Carl Orff'un Carmina Burana (Soprano solo) eserinde çıkan Çakar, Nerea rolünde Handel'in Deidamia (Nerea) eserinde Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde yer aldı. İtalya'daki ilk performansını 2006'da Werther Operası Sophie rolünde, Milano Teatro Rosetum sahnesinde gerçekleştirdi. Perugia ve Citta di Castello'da Mozart’in Der Schauspieldirektor'de Madame Herz rolünde ve 2007'de Lecce’de Politeama Greco tiyatrosunda Der Rosenkavalier Operası’nda Marianne/Duenna rollerinde sahne aldı.

Uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazandı. Bunların içinde son olarak 2012 yılında 15. Uluslar arası Città di Alcamo Opera Yarışması’nda 2. lik, 10. Uluslar arası Ottavio Ziino Opera Yarışması’nda Angelica Tuccari Özel Ödülü, 28. Uluslar arası Maria Caniglia Opera Yarışması’nda 1.lik ve New York Lotte Lehmann Vakfı en iyi kadin sesi özel ödülü) , 2010 yılında Milano’da 4. Magda Olivero Opera Yarışması ve Tiran’da 11. Marie Kraja Opera Festivali Yarışması’nda 2.lik, 6. Leyla Gencer Opera Yarışması’nda ise 3. luk ödülü almıştır. Cesena’da 2. “Primo Palcoscenico” Rigoletto (Gilda) ve 3. Giovanni Pacini Rigoletto (Gilda) Rol yarışmalarından 1.lik ödülleri almış ve Teatro Civico de La Spezia’da ve A.Bonci di Cesena tiyatrolarında sahneye çıkmıştır.

Ayrıca sanatçı Fransız Academie Disque du Lyrique “Altın Orfeo” Grand Prix Leyla Gencer ödülü yanı sıra Semiha Berksoy Opera Vakfı tarafından 2012 yılının “En iyi Kadın Opera sanatçısı” ve son olarak 2013 Andante 4. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde “ En iyi kadın sesi” odullerine layik gorulmustur.

2008-2009 yılları arasında 60. As.Li.Co. Opera Yarışmasında finalist oldu. Bu yarışma sonunda Hansel und Gretel'de Gretel rolünü, Teatro Sociale Como, Teatro Grande Brescia, Teatro Fraschini Pavia, Teatro degli Arcimboldi Milano, Teatro Ariosto Reggio Emilia, Teatro Comunale Bologna ve Teatro Giuseppe Verdi'de sahnelemiştir. 2009 yılında, Teatro La Fenice sahnesinde Maria Stuarda'da Anna Kennedy rolünü seslendirmiştir. Ayrica bu operanin DVD’si Major etiketiyle çıkmıştır. 2008 yılında Musica Riva Festivali'nde Rigoletto Operasında Gilda rolü ve 2009 yılında 58. Wexford Festivali’nde La Cambiale di Matrimonio Operasında Fanny rolü ile uluslararası ilgi toplamıştır. 2010 yılında Teatro Alla Scala'da, Daniele Gatti yönetiminde Alban Berg'in Lulu eserinde Eine Funfzehnjahrige rolü ile yer almış aynı opera Viyana Festivali’nde Theater An Der Wien tiyatrosunda tekrar sahnelenmiştir. 2009’da Teatro Giuseppe Verdi Trieste'de bir gala konseri gerçekleştirmiş, Riccione'de Giorgio Leardini yönetimindeki Orchestra Sinfonica dell'Emiglia Romagna A. Toscanini'ye davet edilmiştir.

Konser repertuarında Avrupa'da sahnelediği soprano sololar ile Carmina Burana ve 58. Wexford Festivali'nde beğeni toplayan resital programı bulunmaktadır. 36. Della Valle D'Itria di Martina Franca Festivali'nde Alessandro Scarlatti'nin Messa di Santa Cecilia eserinde Soprano Solo olarak bir konser dizisi gerçekleştirmiş, Kosova’ya DAM Muzik Festivali’ne bir resital vermek uzere davet edilmiştir. Ayrıca Sascha Goetzel yönetiminde Borusan Istanbul Filarmoni Orkestrası ile “Leyla Gencer anısına” bir konserde yer almış, Şef Işın Metin yönetiminde Ankara Bilkent Senfoni Orkestrası ile Yiğit Aydın’ın Saygun- Emre Operası’nda Nilüfer rolünü seslendirerek dünya prömiyerini gerçekleştirmiştir. Orkestra Şefi Ibrahim Yazıcı yönetiminde Bursa Devlet Senfoni Orkestrası ile opera aryalarından oluşan bir konser vermiş daha sonra Orkestra Şefi Inci Özdil yönetiminde Sabri Tuluğ Tırpan’ın Kahraman Türk Kadınları Oratoryosu’nda solist olarak yer almıştır.

Luciano Pavarotti’nin ilk defa Reggio Emilia’da sahneye çıkışının 50. yıl kutlaması nedeniyle Fondazione Luciano Pavarotti tarafından Teatro Valli di Reggio Emilia’ya La Boheme operası Musetta rolünü söylemek üzere davet edildi. Yine Fondazione Luciano Pavarotti tarafından Roma’da Auditorium Conciliazione’de Pavarotti’yi anma konserlerinde yer almiş, 7. D-Marin Turgutreis Klasik Müzik Festivali’nin kapanış konserini gerçekleştirmiştir. Daha sonra Marco Boemi yönetiminde World Youth Orkestra ile Musica Riva Festival’de Carmina Burana sahne kantatında soprano soloyu seslendirmiştir. Ayrıca Ispanya’nin Zaragoza sehrinde Montserrat Caballé’nin düzenlediği bir konserde yer almıştır. Yine Pavarotti Vakfı’nın düzenlediği San Petersburg Oktiabrsky Hall’de ve Moskova Kremlin sarayinda gerceklestirilen Şef Fabrizio Maria Carminati yönetimindeki Moskova Filarmoni Orkestrası ve San Petersburg Senfoni Orkestrası ile konserlerde solist olarak yer almıştır. Italya’nın Sulmona, Pescara ve Campobasso kentlerinde Antonella De Angelis yönetiminde Mozart’in Requiem’ini ve Pergolesi’nin Stabat Mater eserlerini seslendirmiştir. 2012 yılında Irlanda’da Lismore Music Festivali’nde Sevil Berberi Operası’nda Rosina rolüyle, Macerata Opera Festivali’nde Carmen Operası’nda Frasquita rolüyle , L’Olimpiade operasında Megacle rolüyle Teatro Comunale di Bologna’da sahneye çıkmıştır. Ayrica bu Opera Bongiovanni etiketiyle ayni tiyatroda canli performans kaydi yapilmistir. Luciano Pavarotti Vakfı ile Luciano’s Friends projesinde Andrea Bocelli, Ennio Morricone, Jeff Beck, Jovanotti , Elisa, Zucchero gibi sanatçılarla ayni sahneyi paylaştı. 40. İstanbul Müzik Festivali’nde Çellistanbul ile Aya İrini’de daha sonra aynı festivalde Cihat Aşkın’ın Müziğin Kadın Kahramanları adlı proje ile Süreyya Operası’nda şef Hakan Şensoy yönetiminde İstanbul Oda Orkestrası ile yer aldı.

2013 yılında Macerata Opera Festivali’nde Britten’ın Bir Yaz Gecesi Rüyası adlı eserinde Tytania rolünde, Teatro Lirico di Cagliari’de Così Fan Tutte adlı operada Despina rolüyle yer aldı. Teatro Filarmonico di Verona’da ve Fabriano Teatro Gentile’de konserler verdi. Ankara´da Şan öğrencilerine Masterclass çalışması yapmıştır.

2014 yılında Italya’nın Bari kentinde Teatro Petruzzelli’de Sevil Berberi’nde Rosina rolüyle ve Sihirli Flüt operasında Erste Dame rolüyle sahneye çıktı. 2015 yılında Bilkent Senfoni Orkestrası ile Şef Rauf Abdullayev yönetiminde Strauss-Mahler konseri gerçekleştirmiştir. Daha sonra Orkestra Şefi Roland Böer tarafından İtalya’nın Montepulciano kentinde düzenlenen Cantiere D´Internazionale Festivali´nde yer almıştır. 2016 yılında Augsburg, Ludwigshafen ve Nürnberg´de bir takım konserler vermiştir.

2018 yılında Junge Philharmonie Köln Orkestrası ile Mozart´ın Konser Aryalarından seçmelerle seyircinin karsısına çıktı. 2019 yılında Stuttgart´ta Bundeskongress´de daha sonra Italya´nın Sulmona kentinde Teatro Comunale Maria Caniglia´da ve Almanya´da Schubert´in G-Dur Messe´de Soprano Solo olarak konserler vermiştir.