BİYOGRAFİ

Münip Utandı

24 Ağustos 1952’de Antakya’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Antakya’da tamamladı. İÜ Hukuk Fakültesi’ndeki yükseköğrenimi sırasında, Ruhi Ayangil yönetimindeki Boğaziçi Üniversitesi Türk Müziği Korosu’na, Ali Rıza Kural yönetimindeki İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Korosu’na, Melahat Pars yönetimindeki Kadıköy Musiki Cemiyeti’ne ve Süheyla Altmışdört ile Ender Ergün yönetimindeki Üniversite Korosu’na devam etti.

1975’te kurulan İstanbul Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun ilk kadrosunda yer alarak, çalışmalarını büyük destek ve teşvik gördüğü Nevzad Atlığ ile sürdürdü. Koronun yurtiçi ve yurtdışında verdiği konserlerde, TV ve radyo programlarında solist olarak görev aldı. Çok sayıda özel konser veren ve bir çok önemli festivalde solist olarak yer alan Utandı, TV dizilerine, tiyatro oyunlarına ve radyofonik piyeslere sesi ile katkıda bulundu. Toplam 17 kişisel albümü yayınlandı.

Bir dönem Açık Radyo’da Unutulmuş Ne Varsa adlı canlı solo programı sundu. Yansımalar, İncesaz, Nevasaz, Ruhi Ayangil Meşk Birimi, OMAR (İstanbul Üniversitesi Osmanlı Müziğini Araştırma ve Uygulama Merkezi) gibi birçok toplulukla konserler verdi. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda “Ustalarla Atölye Çalışmaları” adı altında Master Class programında dersler verdi. Ayrıca İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda üslup ve repertuvar dersleri verdi.

Sesinin genişliği ve orijinal rengi ile son dönemin önde gelen yorumcularından biri olarak kabul edilen Münip Utandı, Haliç Üniversitesi Konservatuarı’nda ve Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı’nda üslup ve repertuvar dersleri vermektedir.