BİYOGRAFİ

Özlem Soydan

 ÖZLEM SOYDAN
Profesyonel Opera Sanatçısı, Müzisyen, Söz yazarı ve Besteci,
Armonik ve Gırtlak Ses Sanatçısı


Ankara'da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı, Opera Sahne Sanatları bölümünden mezun oldu. İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde solist sopranodur. Şimdiye kadar pek çok opera, operet ve müzikallerde başroller söylemiş, yurt içi turnelerinde ve festivallerde yer almıştır. Londra, Viyana, Milano ve Berlin gibi klasik müzik başkentlerinde şarkıcılık ve oyunculuk üzerine eğitimler almış ve konserlerde yer almıştır.

Dünya şifa müziğine oluşan ilgisinin ardından araştırmalarını ve eğitimlerini bu alanda yoğunlaştırmıştır. Londra'da Jill Purce ile “Armonik Şarkıcılığı - Overtone Singing” ve “Ses Terapisi” eğitimlerine katılmıştır. Hindistan Auroville'de bulunan Swaram Müzik Atölyesi'nde, “Ses Yolculuğu” ve “Ses Banyosu” çalışmalarına katılmıştır. İspanya'da Nestor Kornblum ile Armonik şarkıcılığı tekniklerini geliştirmiş ve Michele Averard eğitmen olarak yer aldığı “The Sound Healing Teacher Training” programından uluslararası eğitmen diplomasını almıştır. Barcelona'da The Sound Trance Institute'de “Arkaik Enstrümanlar ve Ses Yolculuğu” eğitim programına katılmıştır.

Geleneksel şaman müziklerini ve kültürlerini araştırmak, öğrenmek amacıyla çeşitli dönemlerde Peru, Guatemala, Kolombiya, Meksika ve Brezilya gibi ülkelere seyahat ederek farklı yerli topluluklarında kalmış ve Güney - Kuzey Amerika'nın çeşitli yerli topluluklarının, şamanların ve dünya müzisyenlerinin katıldığı geleneksel doğa ve müzik festivallerinde yer almıştır.

Tuva Türk Cumhuriyeti'nde, VII. Uluslararası Khöömei Gırtlak Şarkıcılığı Sempozyumuna katılmış ve Türkiye' den gırtlak şarkıcılığı sempozyumuna katılan ilk kadın ses sanatçısı olarak Tuva Ulusal Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen konserde yer almıştır.

Geleneksel gırtlak ve armonik şarkıcılığını etnik elektronik tarzda Türkiye'deki ilk kadın ses performans sanatçısıdır. Piano, flüt, ukulele, ritim enstrümanları, tibet çanakları ve dünya şifa müziğinde kullanılan çeşitli enstrümanları sahne performanslarında ve bestelerinde icra etmektedir.