Babylon'da Almanyalı Türk "rap"çi ve "hiphop" yapımcısı Sultan Tunç, DJ Mahmut ve Sulukule Derneği'nden katılan 4 genç ile bir workshop düzenledi.
29.10.2011

Goethe Enstitüsü'nün Göçün 50. Yılı Etkinlikleri
 
Babylon'da Almanyalı Türk "rap"çi ve "hiphop" yapımcısı Sultan Tunç, DJ Mahmut ve Sulukule Derneği'nden katılan 4 genç ile bir workshop düzenledi.
 
Almanya doğumlu "hiphop" sanatçısı Sultan Tunç ve DJ Mahmut, 25 Ekim Salı günü Babylon'da, Almanya'da 2. ve 3. nesil Türk gençleri arasında kendilerini ifade etme aracı olarak öne çıkan müzik türü "hiphop" konulu workshop düzenlediler.
 
Workshop'ta, Sultan Tunç, DJ Mahmut ve Sulukule Derneği gençleri, yaşları 10-17 arasındaki 70 çocuğa ve gence kuramsal ve pratik olarak "hiphop"u anlattılar. "Hiphop" tarihinin farklı biçimlerinin yanı sıra, "break dance", "rap", "Freestyle" ve DJ'lik öğrenen gençler, bu kuramsal bilgileri pratiğe geçirerek en sevdikleri şarkıları "rap" yaparak söyleme, kendi şarkılarını besteleme, kayıt tekniklerini öğrenme ve dans yeteneklerini geliştirme imkanı buldular. Workshop'a katılanlar arasından seçilen yaklaşık 35 kişi ise, çalışmalarını; 26 Ekim Çarşamba günü saat 15:00'te Sirkeci Garı'nda gerçekleşecek Ayben ve Microphone Mafia konserinin ön programı olarak sergileyecekler.
 
Sultan Tunç, Babylon'da verilen partide ise DJ Mahmut ile birlikte müzik setinin arkasına geçip yeni albümü, "Lost in Europe"dan parçalar çaldı. Tunç'a partide Berlin ve İstanbul'dan Özay Fecht (Istanbul/Berlin), DJ Mahmut ve Sulukule Gençlik Orkestrası eşlik etti.
 
Türkiye'de ve doğum yeri olan Almanya'da yaşayan "hiphop" sanatçısı Sultan Tunç, bugün Türkiye'nin en yaratıcı "rap"çileri ve "hiphop"çuları arasında yer alıyor. 2003 yılında çıkan ilk albümü "Saygı Değer Şarkılar", Hürriyet gazetesi tarafından "Türkiye'de çıkan en iyi "hiphop" albümü" olarak değerlendirilmişti.
 
Almanya'da doğup büyüyen Tunç, özgeçmişindeki bu çeşitliliği müzikal anlamda kullanmayı da başarmış. Tunç'un müziğinde oryantal gamlar, elektronik ritimlerle kesişiyor ve bu bütün, "soul", "rock", "reggae" ve "ragga" ile zenginleştiğinde ortaya sıra dışı bir akustik karışım çıkıyor. Tunç'un şarkı sözleri, Public Enemy'nin "break"lerinden, Hacı Bektaşi Veli'nin felsefi öğretilerine uzanıyor. Bu nedenle, Sultan Tunç'un yaptığı rap müziğinin, gangster klişeleriyle uzaktan yakından alakası yok.
 
Sanatçı için "hiphop" sadece müzikal bir ifade biçimi değil, aynı zamanda politik konuların dile getirildiği bir araç. Tunç'un 90'lı yıllarda belediyeler ve okulların katkısıyla ilk kez büyük kentlerde düzenlendiği hiphop workshopları büyük ses getirmişti. Bu çalışmalardan, halen büyük kentlerde bağımsız çalışmaya devam eden "HipHop Mobil" doğdu.
 
Son Dakika


SON EKLENEN 5 HABER