Oradan Göründü ''Yoroz'' / Sinema Müzik / Uğur Biryol
20.02.2012


ORDAN GÖRÜNDÜ “YOROZ”

Son on yılda Karadeniz müziği diye bir şey varsa, genç isimler için özellikle Fuat Saka, Birol Topaloğlu ve Kazım Koyuncu’nun yaptıklarını unutmak mümkün değil. Onların izinden giden isimlere her sene biri daha ekleniyor. Ersan Özcan da bu isimlerden biri.

Bugünkü Karadeniz türkülerinin temellerini atan ve özünü bozmadan derleyen kemençe ustalarını unutmamak lazım. Severek dinlediğimiz onlarca türkünün derleyicisa ya da kaynak kişisi konumundaki Hüseyin Dilaver, Picoğlu Osman, Bahattin Çamurali, Maçkalı Hasan Tunç gibi önemli üstadların çalışmaları olmasaydı bugünkü Karadeniz eserlerinden söz etmek pek mümkün olmazdı. Nice zamandır çıkarılan her Karadeniz albümünde ismini andığım ustaların eserlerinden mutlaka izler görmek mümkün. Genç kuşak müzisyenlere her geçen sene birileri eklenirken, kalıcı olmak çabasıyla yapılmak istenen işler bazen ele yüze bulaştırılabiliyor.

Ancak Ersan Özcan’ı kuşaktaşı isimlerden ayırmak gerekiyor. Çünkü “Yoroz” isimini verdiği ilk albümüyle gelenekselle modernin bileşimini başarıyla temsile diyor Özcan. Yoroz albümünde birbirinden değerli isimlerin desteğini görüyoruz. Bu isimlerin başında da bu müziğe yıllarını vermiş Fuat Saka’yı görüyoruz. Fuat Saka’nın elini değdirdiği çalışmanın niteliğinden şüphe etmek yersiz olur. (Gerçi yıllar evvel İsmail Türüt’e de böylesi bir destek vermişti büyük usta ve İsmail Türüt’ün kariyerindeki en iyi albümleri yapmıştı. Sırf Fuat Saka desteğiyle, söz konusu albümleri edinen birçok kişinin olduğunu da not düşelim ve bu bahsi kapatalım. Ersan Özcan’ın ilk albümü de emeklemekten Saka sayesinde kurtulmuş ve altyapısı ve yerli yerinde düzenlemeleriyle, genel karmaşıklıktan kurtulabilen sağlam bir albüm çıkmış ortaya. Büyük usta Fuat Saka, Özcan’a Göç Türküsü isimli eserinde sesiyle de destek vermiş ve bu güzel türkü ikilinin güzel bir işbirliği sonucu ortaya çıkmış. Fuat Saka’nın yanı sıra Cem Tarım, İlyas Parlak, Ali Sekban gibi Karadeniz müziğinde önemli isimlerin de desteğini alan Özcan’ın dokuz eserlik bu çalışması Karadeniz’i özleyenlerin hasretini dindirecek cinsten.
 
Tahmin edileceği üzere Trabzon yöresi ağırlıklı eserlerin seslendirildiği Yoroz’da Hüseyin Dilaver’in kaynak kişi olarak göründüğü Esti Zigana Dağı ve Gemiler Giresun’e eserlerinin yanı sıra ünlü kemençe ustası Nikos Papavramidis’in katkısıyla Trabzon’dur Yolumuz eseri de albüme dahil edilmiş. Bir başka usta İlknur Yakupoğlu da Şu Tonya’nın Başına eserini albüme dâhil ettirerek albümü tamamlamış. Fuat Saka ve usta işi bir ekibin kotardığı ve Saka’nın ağırlığının hissedildiği, zaman zaman hüzünlü bazen de hareketli ama her daim Karadenizli bir albüm olmuş Yoroz, yolu açık olsun.
 
UĞUR BİRYOL(ubiryol@gmail.com) / Sinema Müzik

Ersan Özcan/Yoroz/Ada Müzik

 


 


SON EKLENEN 5 HABER

Ersan Özcan